Fakta om konst du kan imponera dina vänner med

 

1. Konst brukade vara ett olympiskt evenemang

OS handlade inte alltid om magmuskler och dopningsskandaler. Grundaren av de moderna spelen, baronen Pierre de Coubertin, var förtjust i idén om att den sanne olympiern skulle vara en begåvad artist och idrottsman. Tack vare honom delades medaljer ut mellan 1912 och 1948 för idrottsinspirerade mästerverk inom arkitektur, musik, måleri, skulptur och litteratur.

2. Mona Lisa har sin egen brevlåda i Louvren på grund av alla kärleksbrev hon får

Under årens lopp har många fallit offer för porträttets "klara och brinnande ögon", och lämnat henne utbud av blommor, dikter och, ja, kärleksanteckningar. Konstnären Luc Maspero påstås ha tagit denna glöd till en ny höjd – och sedan låg – 1852, då han dök från en hotellbalkong eftersom "I flera år har jag brottats desperat med hennes leende. Jag föredrar att dö." Vem visste att konstuppskattning kunde vara så mörk?

3. Färghjulet är före USA

Med tanke på att USA är en av de äldsta moderna demokratierna är detta ganska fantastiskt. Sir Isaac Newton uppfann färghjulet 1706 genom att bryta vitt solljus i dess sex färger. Insikten att ljuset enbart var ansvarigt för färgen var radikal, och hjulet visade sig särskilt användbart för konstnärer, som nu lätt kunde observera den mest effektiva färgkompletteringen.

4. Konstnären Willard Wigan andades en gång in sitt eget verk

Vad är det, säger du? Han andades in en tavla?? Mannen måste vara enorm! Inte riktigt. Wigans verk är "mikroskulpturer", så små att de måste ses genom ett mikroskop. När han skapar sin konst måste Wigan sakta ner sin hjärtslag och arbeta mellan pulserna. Verket han andades in var Alice, från Alice i Underlandet, men uppenbarligen var hon ännu bättre när den gjordes om.

5. 2003 satte gatukonstnären Banksy fast sitt eget verk på väggen i Tate Modern Museum

Upptåget avbröts snart av dess otillräckliga lim, men under några timmar hängdes Crimewatch UK Has Ruined the Countryside For All of Us på ett av världens mest kända museer. Det inspirerade också Andrzej Sobiepan, en polsk konststudent, till en liknande bedrift 2005, där han under tre dagar framgångsrikt lämnade ut sitt arbete som en del av Nationalmuseets samling.

13 Jan 2023

Gilla oss på Facebook:

Facebook

Från att ha varit en plattform som visar videokonst i enkanaligt screeningprogram sedan 2005, är det i dag ett konstutrymme för ny mediakonst och samtida konst med fokus på ny och experimentell konst.

Artscreen har bytt namn och hemsida till Art:Temple 1:85. Du kan nå Art:Temple 1:85 på Facebook här.